Verksamhet

Föreningen har som ändamål att bedriva sin idrottsliga verksamhet i enlighet med idrottsrörelsens verksamhetsidé, samt med särskild målsättning utöva och befrämja simidrotten i alla dess av Svenska Simförbundet och Riksföreningen för Simsportens Främjande erkända former.

Kort historik om SS Mora

1947 stängdes Moras gamla kallbadhus vid Saxviken. Vattenkvalitén var så dålig att bad inte kunde tillåtas där längre. Därmed sattes punkt för en lång och framgångsrik period för Moras simsport.

Tidigare, före andra världskriget och ännu under 1940-talet, hörde Morasimmarna, då i IFK Moras simsektion, till de bästa i Dalarna. Men när Saxviksbadet dömts ut så lades IFK:s simsektion ned.

Eftersom Mora hösten 1976 fick sin nya efterlängtade simhall höjdes rösterna att tävlingsimning åter skulle tas upp.

Något intresse inom IFK att på nytt blåsa liv i simsektionen fanns emellertid inte, man ansåg sig ha fullt upp med de andra sektionerna som var igång. Det blev istället en grupp simentusiaster från skilda håll som beslöt bilda ett fristående simsällskap.

Den 5 december 1976 hölls den första sammankomsten. Den dagen blev sålunda SS Moras födelsedag. Några aktiva tävlingsimmare fanns inte i Mora, varför det nystartade simsällskapet måste börja från nollplanet.

Sedan starten 1976 har den lilla Moraklubben haft stora framgångar, totalt så har Simsällskapets simmare skrapat ihop 22 guld-, 29 silver- och 33 bronsmedaljer vid senior-, junior och ungdoms SM.

Här hittar du en krönika skriven 2001 av Anders Ehnmark för simma.nu som delvis berättar om simning i Mora innan SS Mora fanns. Kiefers vändning - om den väl skötta saken.

Uppdaterad: 2016-06-08 01:41