Kort historik om SS Mora

1947 stängdes Moras gamla kallbadhus vid Saxviken. Vattenkvalitén var så dålig att bad inte kunde tillåtas där längre. Därmed sattes punkt för en lång och framgångsrik period för Moras simsport.

Tidigare, före andra världskriget och ännu under 1940-talet, hörde Morasimmarna, då i IFK Moras simsektion, till de bästa i Dalarna. Men när Saxviksbadet dömts ut så lades IFK:s simsektion ned.

Eftersom Mora hösten 1976 fick sin nya efterlängtade simhall höjdes rösterna att tävlingsimning åter skulle tas upp.

Något intresse inom IFK att på nytt blåsa liv i simsektionen fanns emellertid inte, man ansåg sig ha fullt upp med de andra sektionerna som var igång. Det blev istället en grupp simentusiaster från skilda håll som beslöt bilda ett fristående simsällskap.

Den 5 december 1976 hölls den första sammankomsten. Den dagen blev sålunda SS Moras födelsedag. Några aktiva tävlingsimmare fanns inte i Mora, varför det nystartade simsällskapet måste börja från nollplanet.

De som var med och grundade föreningen var:
Stig Dalebjer - f.d. bröstsimmare i Lidköpings SS.
Jan-Eric Steen - f.d. simmare från Jönköpings SS.
Karin Bergström - f.d. bröstsimmerska från IFK Moras storhetstid på 30-talet.
Karin Ansell - lovande talang på 50-talet i Falu SS.
Jonas Gezelius - frisimmare från Falu SS.
Tage Hansson - f.d. simmare i Strands IF från Hudiksvall.
Johan Swierenga - polospelare från Holland.
Mas-Åke Larsson - simhallsföreståndare, simlärare och f.d. landslagsman och ishockeyspelare i Mora IK.
Jan Cedererg - ungdoms- och idrottsledare från bl.a. Bollnäs GIF och IFK Mora.

Sedan starten 1976 har den lilla Moraklubben haft stora framgångar, totalt så har Simsällskapets simmare skrapat ihop 33 guld-, 53 silver- och 46 bronsmedaljer vid senior-, junior- och ungdoms-SM.

Här hittar du en krönika skriven 2001 av Anders Ehnmark för simma.nu som delvis berättar om simning i Mora innan SS Mora fanns. Kiefers vändning - om den väl skötta saken.

Uppdaterad: 2014-01-19 18:47
Skribent: P-O Wallin